St Sava Serbian Orthodox Cathedral
Serbian Orthodox Diocese of East. America
Vaskrs/Pascha 2024

Click here for the entire photo album

Choir Desanka Maksimovic Concert March 2024

Click here for the entire photo album

St. Sava 2024

Click here for the entire photo album

Christmas 2024

Click here for the entire photo album

Fundraiser 2023

Click here for the entire photo album

St. Sava Folklore in Cleveland November 2023

Click here for the entire photo album

St. Petka 2023

Click here for the entire photo album

SerbFest 2023

Click here for the entire photo album

Summer Camp 2023

Click here for the entire photo album

Vaskrs/Pascha 2023

Click here for the entire photo album

Lazarus Saturday / Vrbica / Palm Sunday 2023

Click here for the entire photo album

Sunday of Orthodoxy 2023

Click here for the entire photo album

Pizza Night - February 18, 2023

Click here for the entire photo album

St. Sava 2023

Click here for the entire photo album

Serbian New Year 2023

Click here for the entire photo album

Fundraiser 2022 / Донаторско 2022.

Click here for the entire photo album

St. Petka 2022

Click here for the entire photo album

SerbFest 2022

Click here for the entire photo album

Vidovdan 2022

Click here for the entire album

Kometa - The end of the year recital 2022

Click here for the entire album

Church Picnic/Trojka iz Bloka - June 2022

(25 images)


Choir Concert 2022

Click here for the entire album

Vaskrs/Pascha 2022

Click here for the entire album

Vrbica/Palm Sunday 2022

(13 images)


Sunday of Orthodoxy 2022

(18 images)


St. Sava Celebration 2022

(126 images)


Christmas 2022

(64 images)


St. Petka 2021

(11 images)


1st Picnic in 2021

(10 images)


Pascha 2021/Васкрс 2021.

(63 images)


Easter Eggs Coloring 2021

(10 images)


Volunteers - April, 2021

(21 images)


St. Sava 2021

(23 images)


Christmas 2021

(19 images)


WE THANK YOU!

To our parishioners - essential workers on the front line,

fighting and protecting our community from COVID-19,

WE TRULY THANK YOU!

Stay safe and healthy!

(9 images)


Pascha 2020/Васкрс 2020.

Take a look at our album, we even had an Easter baby delivery :) 

You can still send your family photos!

Please note that by sending in a photo you are consenting for all those present in the picture to have it appear on various social media platforms.

You can submit your photos and any questions you may have to parishoffice@stsavaboston.org.

(76 images)


Royal Doors

(28 images)


Sunday Of Orthodoxy 2020

(10 images)


St. Sava 2020

(111 images)


Christmas/Божић 2020.

(20 images)


800 Years of the Autocephaly of the Serbian Orthodox Church

(228 images)


Pascha/Васкрс 2019

(25 images)


Vrbica/Palm Sunday 2019

(53 images)


Choir Desanka Maksimovic - 1st Annual Concert

(36 images)


St. Sava 2019

(49 images)


Christmas 2019

(67 images)


Fundraiser 2018

(80 images)


Apple Picking - October 2018

(55 images)


SerbFest 2018

(331 images)


Васкрс/ Pascha 2018

(32 images)


Volunteers/ Pascha 2018

(12 images)


Врбица/Цвети 2018.

(41 images)


St. Sava 2018. Celebration Album

St. Sava 2018. Celebration Album - 01/27/2018

(61 images)


БОЖИЋНИ AЛБУМ

 

 NEW!  NOVO!

PHOTO ALBUM FORM CHRISTMAS CELEBRATION  CLICK HERE

ФОТО АЛБУМ ОД БОЖИЋНЕ ПРОСЛАВЕ кликните овде

25th Parish Anniversary Celebration

CLICK ON IMAGE TO VIEW PHOTO ALBUM
CLICK ON IMAGE TO VIEW PHOTO ALBUM
Прослава 25 годишњице парохије у Бостону

ST. SAVA CATHEDRAL 25TH ANNIVERSARY CELEBRATION ALBUM

PHOTOS BY: MAJA JANKOVIC, ALEKSANDAR PETAKOV AND OLIMPIU DEJEU

И поред тога што је  у суботу падао снег, велики број верника се одазвао и дошао на прославу. Поред локалног свештеника и парохијана, прославу су увеличаки својим присуством  Епископи канадски Господин Др. Митрофан, вустерски и Нове Енглеске  Господин Јован  из Антиохијске јурисдикције и наш источноамерички Господин Иринеј као и свештеници из Румунске, Бугарске, Руске и Грчке Православне цркве. Генерални конзул из Конзулата Републике Србије у Њујорку Г. Мирјана Живковић је такође била присутна. Велики број парохијана из Патерсонске парохије се одазвао и дошао на прославу а српски свештеници о. Живојин Јаковљевић из Њујорка, о. Ђокан Мајсторовић из Њу Џерзи, о. Крис Рокнић из Пенсилваније и о. Иван Марјановић из Мејна су такође били присутни и служили.  Епархијски ђакони Јован Аничић  и Милош Ждралић су саслуживали.

На почетку програма интониране су химна Сједињених америчких држава и химна Републике Србије. Хор ”Десанка Максимовић”, који сваке недеље у Саборном Храму учествује на Литургији, затим је извео Мокрањчеву Другу руковет.

У току вечерњег програма госте је поздравио Председник Одбора Крис Техлириан а касније и месни парох, Протојереј Ставрофор Александар Влајковић.  Гостима се обратио и Еписком канадски Господин Митрофан који је 25 година служио као Епсикоп источноамерички.

У свом обраћању присутнима Епископ Иринеј је изразио своје дивљење успехом и напретком у парохији бостонској. Између осталог је рекао: “Често пута се питам, како сте ви то успели, за 25 врло кратких година да покажете овако невиђени успех а чуо сам да су ваши почетци били веома скромни. У почетку се сабрало 15 до 20 верника и тако би служили од недеље до недеље и онда вечерас видимо овај прелепи скуп и ову прелепу дечицу...”

“Кад год једна заједница слави једну јубиларну прославу као што је ова значајна 25годишњица, наставио је Владика, шта у ствари слави? Славимо једну заједницу која зна како да се радује, када имамо венчања , крштења...Заиста само у оквиру једне заједнице   може човек када је сабрат са својим најближима да све оно што је лепо и красно увећава а оно што је тешко, тужно и непријатно, преполовиће се јер делите све то са другима. И да не би вас, ове заједнице , и да у ствари не беше Српске славе подарене нама по промислу Божјем, како бисмо могли стајати око славског колача, и када свештенослужитељ изусти оне милозвучне речи “Христос посреди нас”, а ми изговарамо,”јесте и биће”. И заиста ако је Христос  у средини наше заједници као што јесте у средини ове  ваше заједнице, онда сте ви једна Христолика заједница и постајете једна савршена заједница Христове љубави. Хвала вам што постојите, хвала вам што сте се сабрали овде и што доводите вашу децу овде како би учили нашу традицију.  Како је лепо било слушати не само гостујући хор Косово који је дошао из  Охаја, него чути и Вашу дивну децу како певају ове старинске изворне песме.”

На крају суботњег програма, ансамбл Грачаница је извео кореографију Србољуба Нинковића, ”Гњилане”. Нека од најлепших српских кола, па и ово, потичу са Косова. ”Гњилане” представља свадбени плес, који почиње плесом свекрве која држи хлеб као симбол плодности и украшено сито, као симбол богатства. Затим, играју млада и младожења, а на крају и цела свадбена свита.

 

 

Обележавање 25 година парохије Свети Сава у Бостону настављено је у недељу, 10.децембра  Светом Архијерејском Литургијом, којом је началствовао Eпископ канадски Господин Митрофан, уз саслуживање Епископа источно-америчког господина Иринеја, епископа антиохијског Јована, и бројног свештенства. У програму су узели учешћа Хор Десанка Максимовић, дечја фолклорна група Свети Сава као и Мушки хор Косово из Охаја.

 

 

После поздравног обраћања председника цквеног одбора Михаила Техлириана, а у знак захвалности за протеклих двадесет пет година, парохијани су даровали свог проту Александра даровима . У име црквеног одбора уручен му је напрсни крст а Коло Српских сестара је даривало лепе зелене одежде, на чему се прота Александар захвалио.

 

Присутнима се затим обратила Госп. Мирјана Живковић, Генерални конзул РепубликеСрбије у Њујорку. Она је навела да се парохија цркве Свети Сава у дијаспори често наводи као углед другим заједницама.

 

Уз симболичне поклоне владикама,чланица  црквеног одбора Нада Сајзмор, захвалила се свима на гостовању. У последњем поздравном слову, Владика Иринеј је благословио будуће прегалаштво Саборног храма и уз искрене честитке за срећну 25 годишњицу нагласио да је ова парохија дубоко уклесана  у његовом срцу и у његовим молитвама. Пренео је такође честитке ЊКВ Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине Карађорђевић. Нагласио је да је данашње присуство Генералног конзула Мирјане Живковић и те како важно и да то показује јединство цркве и државе.На крају је захвалио браћи архијерејима за њихово учешће у прослави и повео присутне у заједничку песму Седам сати удара. Овај радосни догађај ће дуго остати у сећању и  срцима свих присутних .   Фото албум

 

 

 

 

 

St. Sava Boston parish celebrates 25th Anniversary

The Boston parish and the Cathedral of Saint Sava celebrated the great jubilee on December 9 and 10, 2017 –25 years since it’s re-establishment and 25 years of continuous service to God and the people. The celebration began with a Vespers service which was followed by a banquet and a special program in the church hall.

Even though it was snowing on Saturday, a large number of people responded by coming to the celebration. In addition to the local priest and parishioners, the celebration was attended by the Bishop of the Canadian Diocese Dr. Mitrofan, Bishop John of Worcester and New England from the Antiochian Archdiocese, and our own Bishop Irinej of the Eastern American Diocese. Others in attendance included priests from the Romanian, Bulgarian, Russian, and Greek Orthodox Churches. The Consul General from the Consulate of the Republic of Serbia in New York, Honorable Mirjana Živković, was also present. A large number of parishioners from the Patterson parish in New Jersey joined the celebration along with several Serbian priests including Fr. Zivojin Jakovljevic (New York), Fr. Djokan Majstorovic (New Jersey), Fr. Chris Rocknage (Pennsylvania), and Fr. Ivan Marjanovic (Maine) who served. Two diocesan deacons, Jovan Anicic and Milos Zdralic, also attended and served.

The program opened with the singing of the national anthems of the United States of America and the the Republic of Serbia by the "Desanka Maksimovic" choir who participates in the Liturgy every Sunday performed Rukovet II by Mokranjac that evening.

During the program, the guests were greeted by the Church Board President, Chris Tehlirian, and later by parish priest Protopresbyter Stavrofor, Aleksandar Vlajković. The guests were also addressed by Hi Grace Bishop Mitrofan of Canada, who for 25 years served as the Bishop of the Eastern American Diocese.

In his address to the people, Bishop Irinej expressed his admiration for the success and progress of the Boston parish. Among other things, he said: "I often wonder how you did it, in 25 very short years to show this unprecedented success, and I heard that your beginnings were very modest. In the beginning, 15 to 20 believers were gathered, and they would serve from Sunday to Sunday and then tonight we see this magnificent gathering and these beautiful children ... "

"Whenever a community celebrates one jubilee celebration like this significant 25th anniversary”, His Grace continued, “what is really being celebrated? We celebrate a community that knows how to rejoice, when we have weddings, baptisms ... Indeed, only within a community can a man when he is with his closest neighbors multiply and double his joy, and also within a community that what is difficult , sad and unpleasant, will be halved because you share it with others. When we celebrate Slava we proclaim the words 'Christ in our midst’ and we respond, 'He is and shall be'. And if indeed Christ is in the midst of our community as it is in the midst of this community, then you are one Christian community and you become one perfect community of Christ's love. Thank you for your existence, thank you for gathering here and bringing your children here to learn our tradition. How nice it was to listen not only to the visiting choir that came from Ohio, but also to hear your wonderful children singing these original and authentic songs. "

At the end of the Saturday program, the Gračanica Ensemble performed the choreography of Srboljub Ninković, "Gnjilane". Some of the most beautiful Serbian dances, like this one, come from Kosovo. "Gnjilane" represents a wedding dance, which begins with the dance of a mother-in-law who holds the bread as a symbol of fertility and a decorated sieve, as a symbol of wealth. Then, bride and groom, and finally the whole wedding party.

The celebration of the 25th anniversary of the St. Sava Cathedral in Boston continued on Sunday, December 10, at the Holy Hierarchical Liturgy, which was led by the Bishop Mitrofan of Canada together  with the His Grace Bishop Irinej of the East-American Diocese and His Grace Bishop John of the Antiochian Archdiocese along with many priests. The program included performances by Desanka Maksimovic Choir, the children's singing and folk group Sveti Sava and the Male Choir Kosovo from Ohio.

After the welcome address by Chris Tehlirian, and in gratitude for the past twenty-five years, gifts were presented  to Fr.Aleksandar. On behalf of the church committee, he was given a pectoral cross, and the Circle of Serbian sisters donated beautiful green vestments for which the Fr. Aleksandar expressed gratitude.

The guests were then addressed by Mr. Mirjana Živković, Consul General of the Republic of Serbia in New York. She said that the parish of St. Sava Cathedral in the Diaspora is often cited as an example for other communities.

With symbolic gifts to the bishops, Nada Sizemore,a member of the church committee, thanked everyone in attendance. At the end of the program, Bishop Irinej blessed the future endeavors of the Cathedral and, with sincere congratulations for the happy 25th anniversary, emphasized that this parish is deeply engraved in his heart and in his prayers. He also relayed greetings from HRH Crown Prince Alexander and Princess Katherine Karadjordjevic. He emphasized that today's presence of the Consul General Mirjana Zivkovic is so important and that this is demonstrated by the unity of the church and the state. In the end, he thanked his brothers bishops for their participation in the celebration and lead the participants in the joint song Sedan Sati Udara. This joyful event will remain in the memory and in  the hearts of all present for a long time.

Photo Album click here

Down the memory lane...

(22 images)


St. Sava Fundraiser November 4th, 2017

St. Sava Fundraiser - 11/04/2017

(33 images)


THR Prince Aleksandar and Princess Katarina Visit

Click here for more photos

Royal Visit to St. Sava Cathedral

Royal Visit to Saint Sava Cathedral in Cambridge 2017 - 04/23/2017

Били смо заиста почаствовани да су са нас посетили ЊКВ Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина Карађорђевић и узели молитвеног учешћа на Светој Литургији на Томину недељу. После Св. Литургије приређен је ручак у част високих гостију а за потребе хуманитарне фондације Лајфлајн која је под покровитељством ЊКВ Принцезе Катарине.

(54 images)


Lifeline Event in Boston/Waltham, MA

Lifeline Fundraiser in Boston/Waltham, MA - 04/22/2017

(131 images)


Vaskrs,Pascha 2017.

Vaskrs, PAscha 2017

(69 images)


Sunday Of Orthodoxy

Sunday of Orthodoxy 2017

(12 images)


Savaindan 2017.- St Sava Celebration

Савиндан 2017 St. Sava Celebration - 01/29/2017

Предивна прослава Светог Саве у Бостону - за памћење. На крају Литургије Епископ Иринеј прогласио цркву Светог Саве Саборним храмом. Велика част и радост. 

(134 images)


Annual Fundraiser November 12, 2016.

Annual Fundraiser- Донаторско вече - 11/12/2016

(67 images)


Васкрс/ Pascha 2016.

Click here for more photos

Savindan 2016. - St. Sava Celebration

Click here for more photos

Badnje vece Bozic `16.

Badnje vece - Bozic 2016 - 01/06/2017

(79 images)


Nova Godina 2016.

Click here for more photos

Kolo Slava - Sveta Petka 2015.

Click here for more photos

Apple Picking - October 2015

Apple Picking - October 12th, 2015

Click here for more photos

Serb Fest 2015

Click here for more photos

Flat roof replaced - July 2015

Click here for more photos

Sunday School Graduation Ceremony 2015

Click here for more photos

Vaskrs/ Pascha 2015

Click here for more photos

Vrbica 2015

Click here for more photos

Boston Book Promotion

Click here for more photos

Concert Jedinstvo Choir from Banjaluka 10.2.2015

Click here for more photos

Sveti Sava 2015

Click here for more photos

Badnje veče/ Božić 2015

Click here for more photos

Church Hall Restoration and other projects in 2014

Click here for more photos

Fall Picnic 2014

Click here for more photos

Kolo Slava 2014

Click here for more photos

Flood cleanup by parishioners

Click here for more photos

Serbia trip 2014

Click here for more photos

Concert 381

Click here for more photos

Vrbica 2014.

Click here for more photos

Savindan 2014.

Click here for more photos

Badnje veče/ Božić 2014

Click here for more photos

Fundraiser 2013.

Click here for more photos

Viminacium-Izlozba u Bostonu

Click here for more photos

Serb Fest 2013

Click here for more photos

Gracanica Slava-Sv. Nikolaj Zicki

Click here for more photos

Vaskrs/ Pascha 2013

Click here for more photos

Collegium Musicum Concert April 29, 2013

Click here for more photos

Blizzard 2013. - Cleanup

Click here for more photos

Blizzard 2013. - St. Sava Church Cambridge

Click here for more photos

Savindan 2013.

Click here for more photos

Christmas/ Божић 2013.

Click here for more photos

Rachmaninoff Concert-November 17, 2012

Click here for more photos

20th Parish Anniversary 2012

Click here for more photos

St. Petka Slava 2012.

Click here for more photos

Parking lot repairs October 22,2012

Click here for more photos

Serb Fest 2012.

Click here for more photos

2012 Diocesan Day Shadeland,PA

Click here for more photos

Balkan Strings 2012.

Click here for more photos

Gracanica Slava 2012.

Click here for more photos

Vaskrs/ Pascha 2012

Click here for more photos

Vrbica 2012.

Click here for more info

Concert-Sunday of Orthodoxy 2012

Click here for more photos

Savindan 2012.

Click here for more photos

Badnje veče/ Božić 2012.

Click here for more photos

New Year 2012

Click here for more photos

Sixth Church Anniversary and Fundraiser 2011

Click here for more info

Water damage

Click here for more photos

Sveta Petka 2011.

Click here for more photos

Vladika Mitrofan u Bostonu Oktobar 9, 2011

Click here for more photos

Serb Fest 2011.

Click here for more photos

Christmas 2011 / Божић 2011

Божић 2011 / Christmas 2011 - 01/07/2011

(10 images)


Sveta Petka 2010.

Click here for more photos

Serb Fest 2010.

Click here for more photos

23. Maj, 2010

Click here for more photos

Skadarlijsko Veče 2010.

Click here for more photos

MerimaNjegomir Concert

Merima Nj & Ljubisa Pavkovic - 04/21/2010

Photos by Dusan Drljaca

Click here to see video

(20 images)


Vaskrs/ Pascha 2010.

Click here for more photos

Bishops Visit 2010. - readers ceremony

Click here for more options

Clergy Confession 2010.

Click here for more photos

St. Sava Celebration 2010.

Click here for more photos

Badnje veče/ Božić 2010.

Click here for more photos

Patrijarh Pavle Parastos

Click here for more photos

Consecration 2009.

Click here for more photos

For additional album click here.

More photos can be found here.

 

Serb Fest 2009.

Click here for more photos

Shadeland, PA 2009.

Click here for more photos

Church Repairs 2009.

Click here for more photos

Duhovi 2009. - Graduation

Click here for more photos

Gracanica Slava 2009.

Click here for more photos

Donatorsko vece 2009.

Click here for more photos

Vaskrs/ Pascha 2009.

Click here for more photos

Vaskrsnje jutrenje 2009.

Click here for more photos

Vrbica 2009.

Click here for more photos

Kosovsko vece 2009.

Click here for more photos

St. Sava Fundraiser 2009.

Click here for more photos

St. Sava 2009.

Click here for more photos

Badnje veče/ Božić 2009.

Click here for more photos

Donatorsko vece 2008.

Click here for more photos

Izlozba Boston 2008.

Click here for more photos

Serb Fest 2008.

Click here for more photos

Choir -School of Theology Belgrade

Click here for more photos

Kolo Picnic 2008.

Click here for more photos

Priredba 2008.

Click here for more photos

Duhovi 2008.

Click here for more photos

Vaskrs 2008.

Click here for more photos

Veliki Petak/ Good Friday 2008.

Click here for more photos

Vrbica 2008.

Click here for more photos

Manastirsko vece 2008.

Click here for more photos

Concert Rachmaninoff's Liturgy of St. John Chrysostom

Click here for more photos

Sunday of Orthodoxy

Click here for more photos

Moleban 24. Feb. 2008.

Click here for more photos

Shadeland, PA - Winter 2008.

Click here for more photos

Савиндан - St. Sava Day 2008


St. Sava Celebration January 27, 2008

Vespers, Liturgy and Childrens program in honor of St. Sava

(43 images)


Badnje vece 2008.

Click here for more photos

New Year 2008.

Click here for more photos

Fundraiser `07.

Click here for more photos

Sveta Petka 2007.

Click here for more photos

Bozidar Djelic - Boston 2007.

Click here for more photos

Monodrame:Mostovi-Ziveo Zivot Tola Manojlovic

Mostovi i Ziveo Zivot Tola Manojlovic - 09/29/2007

(15 images)


Јазавац пред судом

Јазавац - 09/27/2007

(16 images)


Serb Fest 2007

Serb Fest 2007 - 09/22/2007

(68 images)


Picnic 2007

Picnic - 07/15/2007

(35 images)


Pentecost-Духови

Духови 2007 - 05/27/2007

(11 images)


Basketball

Basketball Thursdays - 05/10/2007

(12 images)


Balkan Strings Concert

Balkan Strings

Click on image to enlarge

(6 images)


Easter/Васкрс 2007

Pascha 2007 - 04/08/2007

Photos by Lana Balach

(41 images)


Good Friday 2007

Good Friday/ Велики Петак - 04/06/2007

Photos by Lana Balach

(19 images)


Vrbica 2007

Vrbica

Photos by Dusan Drljaca and Lana Balach

(25 images)


Sunday of Orthodoxy

Sunday of Orthodoxy Vespers Service - 02/25/2007

Photos by Nada Jovanovic

(9 images)


St. Sava Celebration 2007

St.Sava day

Photos by Dusan Drljaca and Lana Balach

Click here to see video clip , courtesy of Dusan Drljaca

(43 images)


2007 New Year's Party

Дочек Нове Године-New Year 2007

Click on image to enlarge

Photos by Lana Balach

(42 images)


Christmas January6-7-07

Christmas/Божић

Thanks Lana Balach for Christmas photos

(31 images)
Festival06

For More images from Festival click here
Festival06

Festival_06

(16 images)


Serbian Festival and President Boris Tadic

Serbian Festival - 09/23/2006

Photo credit for Festival photos goes to:

Dr. Bozidar Kuljic, Olimpiu Dejeu, Slobodan Pajic, Tamara Pavasovic, Lana Balach and Fr. Ivan Marjanovic.

Thank you.

(9 images)Shadeland camp 2006

(5 images)

VIDOVDAN EXHIBIT OF ICONS

(12 images)


Spring Picnic

Picnic - 05/28/2006

First picnic at our new St. Sava Church in Cambridge organized by St. Petka Circle of Serbian Sisters. Photos by Tamara Pavasovic.

(6 images)


GRACANICA CONCERT, May 13 2006

GRACANICA - 05/13/2006

(7 images)


New Year party

We had another joyfull Christmas/ New Years party on Saturday, January 12.

You can view album here. (You will be leaving our web site)

Christmas Celebration

Мир Божји-Христос се роди!

Погледајте овде фотографије са службе на Бадње вече

Peace from God Christ is born!

Visit Christmas Eve album to see picture from the service

Read new edition of parish Glasnik here

Прочитајте најновији број Гласника овде

 

___________________________________________________________________________________

St. Sava Serbian Orthodox Cathedral | 41 Alewife Brook Parkway, Cambridge, MA 02140 | 617-674-4035